Lahtivajahanke

Ensimmäiset hirvet pantiin orteen 9.10.2011.
Säilyntien varteen on rakenteilla kokoustila ja hirvien nylky- ja lihankäsittelytilat.
Rakentaminen v 2010 ja 2011 aikana.
Rakentaminen on edistynyt ja tilat on otettu käyttöön.

lahtivaja
Vasamajan esittely 18.8. 2012

Useampikin perhe lähti Ylivieskan keskustasta pyöräretkelle Raudaskylään Vasamajan tutustumiseen ja muutenkin metsästysharrastuksen pariin. . Aurinkoisen sään suosiessa vierailijoita riitti iltapäivän ajaksi hyvin sopivasti, kävijöitä oli lähes sata. Pihallahan oli kiva istua makkaraa syöden ja kahvia juoden. Uusi rakennus on hyvin sopiva vihreään metsämaastoon ainoastaan korkeahkot seinät erottuvat kauemmaksi. Rakennus on Raudaskylän metsästysseuran talkootyöllä aikaansaatu uusi kokoustila ja riistan käsittely laitos. Talkootöihin osallistui myös paikallisen maamiesseuran ja kyläyhdistyksen perheet. Talkootöitä tarvittiin n 6000 tuntia ja muutama jäsen tekikin n 350 h/hlö. Kustannusarvio oli hiukan vaille 200 t€ jossa pysyttiin aika hyvin. Ely-keskuksen rahoitus antoi mahdollisuuden toteuttaa tämä.

Rakennuksessa on 40 henkilön asianmukainen kokoustila välineineen sekä vastaavat kahvi- ja sosiaalitilat. Tiloja voivat käyttää myös seurojen ulkopuolisetkin. Riistan käsittelyyn on 18 m2 nylkytila, nostureineen ja vesipisteineen sekä hygieniavaatimusten mukainen veitsien desifiointikaappi. Nylkytilasta ruhot siirretään kattokiskojen avulla kylmiöön, jonka lämpötila saadaan laskettua jopa +3 asteeseen joten mitään kiirettä lihojen leikkaamiseen ei ole vaan se voidaan tehdä myös iltaisin sopivampana aikana.

Lihojen käsittelyyn on myös laitteita, liha/vannesaha, lihamylly sekä pakkausta helpottava vakumointilaite ja sopivan kokoinen vaaka lihojen annosteluun. Lihankäsittelyhuoneen lämpötilaa pitää nykyisin myös voida laskea alemmaksi kuin ulkolämpötila, siihen riittää +7 astetta. Henkilöstölle on tarpeelliset sosiaalitilat myös olemassa.

Rakennuksen ulkopuolellakin pitää huolehtia siisteydestä ja hygieniasta, nahkoja varten on oma katoksensa joka voidaan suojata vielä seinilläkin tarpeen mukaan, sekä jäteastiat luita ja muita riistajätteitä varten erikseen sekä varastotilat varusteille. Tilat riittävät useammankin seuran toimintaan.

Metsästysharrastusta oli nähtävissä ja kuultavissa myös kokoustilassa jossa nähtävillä kuvakertomukset tästä rakentamisesta, jäsenten metsästyskoirien esittelyä sekä riistalihan käsittelystä. Omakohtaista tekemistä oli vain makkaran paistaminen.

Vasamajan sijainti vähentää autoliikennettä metsäautoteillä syksyä kohti jopa 1500 km. Hirvikannan vaihtelu vaikuttaa tietenkin kaikkeen tekemiseen ja tänä syksynä hirvien määrä on aika matala verrattuna suurimpiin kaatomääriin, jolloin saatiin yli 60 eläintä syksyä kohti.

Majan isäntänä toimii Jorma Vauhkala,  puh  0503742927.